СТО трябва да се реформира: Нгози Оконджо-Иуеала, част 1

Нгози Оконджо-Иуеала, генерален директор на СТО

11:25 | 2 март 2021
Обновен: 11:45 | 2 март 2021
Автор: Петя Кушева

Новоизбраният генерален директор на СТО Нгози Оконджо-Иуеала официално встъпи в длъжност на 1 март 2021 г. 

В интервю с Франсин Лакуа от Bloomberg тя дискутира своите приоритети за реформиране на организацията, разговорите с администрацията на президента Байдън и последиците от пандемията:

"Още в миналото държавите са воювали заради търговията, а търговията е важна сега - 60% от световния БВП.

Трябва да имаме място, където търговските спорове между държавите трябва да бъдат арбитрирани. И това е СТО. Това е единственото място в света, където страните могат да бъдат заедно, да се обединят, за да разрешават споровете си с цел да избегнат търговските войни. Затова трябва да я укрепваме, за да се възползваме по-добре от нея.

Докато слушах приоритетите на Администрацията на Байдън и Харис, останах с впечатление, че някои от тях по отношение на търговията са, че тя трябва да е обвързана с хората, с по-добрия живот за средната класа, с труда.

Това трябва да е инструмент, който да ни помогне да избегнем неравенството вътре в държавите и между държавите.

Някои от тези са и първоначалните цели на СТО при създаването й. Ако имаме предвид тези цели, можем да стигнем до метода и правилата, които да ни накарат да продължим напред към постигането им.

Очаквам с нетърпение да работим с администрацията на Байдън и да се опитаме да реформираме СТО. Знам, че те се интересуват от реформи и СТО трябва да бъде реформирана и ребрандирана.

Трябва да има успехи, защото от известно време е в застой и парализирана. Ако можем да направим тези реформи това ще промени СТО. И вярвам, че САЩ искат това.

СТО има секретариат с отличен талантлив персонал. Има много посланици там, които водят добри преговори. Ние трябва да сме сигурни, че те имат успех в това."

Вижте втора част на интервюто: