Covid промени общественото усещане за риск

Амеш Адалджа, старши сътрудник в училището за здравна сигурност към центъра Джон Хопкинс

19:00 | 24 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Първо трябва да се уверим, че никога няма да позволим болниците да изпаднат в такава кризисна ситуация.

Един от начините за това е имунизираме всички жители на домове за възрастни и всички уязвими хора в общностите. И  това ще промени възприятията ни, защото тогава обезсилвате вируса и той повече не може да убива със същия темп.

Това ще позволи много повече свобода да живеем без да се притесняваме, че ще заразим някой, който може да развие тежки симптоми или сами да се заразим.

Следващата стъпка ще бъде да понижим броя на инфекциите като ваксинираме населението. Така го превърнем в типичния респираторен вирус, който върлува всяка година. Коронавирусът няма да изчезне, но ще стане много по-контролируем.

Не трябва да забравяме, че това е седмият човешки коронавирус, който откриваме. 4 от останалите щамове предизвикват 25% от случаите на обикновена настинка. И този коронавирус ще се превърне в петия сезонен вирус.

Все още ще има заразени, огнища и починали. Но далеч няма да са в обема при разгара на пандемията или дори сега.

Щом имунизираме уязвимите хора и обезсилим вируса и той заприлича на останалите респираторни вируси. Но той няма да изчезне, той се е установил в човешкото население, станал е ендемичен. Има животно гостоприемник, и все още не знаем кое е то, но във веригата е между прилепите и хората.

Това не е болест, която можем да елиминираме или изкореним.