Биткойн под $50000

Сю Кийнън, Bloomberg

10:30 | 24 февруари 2021
Обновен: 11:20 | 24 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

Ако погледнете графиките, ще видите, че инвеститорите започват да се оттеглят от един от най-кипящите активи и последният спад ни напомня, че биткойн е изключително волатилен.

Хора като Бил Гейтс и Джанет Йелън призоваха за предпазливост.

Милиардерът Бил Гейтс каза, че само милиардери като Илън Мъск трябва да се захващат с биктойн и че той не е оптимист за дигиталния койн.

Графиката показва, че най-голямата криптовалута се понижава с 18% в последната сесия. По-голямата картина обаче показва, че през октомври биткойн е бил на 10000 долара и се удвоил през декември, а след това продължава да расте и да се приема широко сред професионалните инвеститори.

Постигна огромен ръст.

Инвеститорите обаче започват да се тревожат, че това може да е началото на по-голямо оттегляне.

По-малките му конкуренти като етеруимът например също се понижиха рязко.

Главният инвестиционен директор на UBS Global Management съобщи, че съветва клиентите си да са внимателни със спекулациите с крипто. Това, наред с нерешените регулаторни рискове носи прави неясно бъдещето му използване.

Министърът на финансите Джанет Йелън също призова за предпазливост.

Имаше анализатори, които казаха, че това, което става около биткойн може да засенчи самата Tesla. Акциите на компанията изтриха за последните няколко дни годишния си ръст и спаднаха сериозно в средата на търговията на Уолстрийт, макар че след това частично ги компенсираха.

По-голямата картина обаче показва, че са изтрили целия си ръст на годината и са с 1% спад за 2021. Сега са под нивото, на което влязоха в S&P500 през декември.

Спадът последва коментарите на директора Илън Мъск, който през уикенда написа в Туитър, че цената на битнкойн и по-малкия му конкурент етериум – цитирам – изглеждат високи.

Както знаете, Tesla вложи 1,5 млрд долара в криптовалутата само преди две седмици. Това бе катализатора на биткойн.

Иронията е в това, че туитът на Мъск през уикенда също послужи за катализатор за понижението.