Гейтс не отписва животновъдството

Бил Гейтс, съпрезидент на фондация Бил и Мелинда Гейтс и съосновател на Microsoft

17:30 | 23 февруари 2021
Обновен: 19:35 | 23 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Близо половината пъти, когато ям бургер, той е или на Impossible Foods, или на Beyond Meat, заместващо месо, а те на практика нямат въглеродни емисии.

Постоянно подобряват качеството си и реално са доста добри. 

Наистина  силно препоръчвам на хората да ги пробват. За да стигна до момента, в който на 100% ще купувам само тези бургери.

Също така харча пари и за пряко рециклиране на емисии, които да занулят собствения ми въглероден отпечатък, който е много висок заради начина ми на  пътуване, имам повече от една къща, така че в известен смисъл съм сред най-големите виновници, но компенсирам с иновативни подходи, които са напълно честни. И когато те бъдат купени, това също ще свали цената.

Добитото от крави месо… някои хора се опитват да променят начина им на отглеждане или да улавят метана.

Не искам да отписвам животновъдството, там има много иновативност. Но в момента алтернативите на протеинова база ме изненадаха докъде са стигнали, предлагат ги в бургер-веригите и търсенето е доста добро.

Дългосрочно най-ключовият катализиращ фактор за иновациите е научно-развойната дейност. Финансирана от правителството.

А в здравната област в САЩ  се свърши блестяща работа с Националния здравен институт, която позволи тези научни пробиви и постижения.

Частите компании вземат тези достижения и предлагат продукти на Америка и на света. Бюджетът за научна дейност в енергетиката е прекалено малък, под здравословните нива. Той трябва да се повиши драматично.

Част от данъчните облекчения може да помогнат нови продуктови категории като зелена стомана и цимент, еко енергийно съхранение. Трябва да приложим тази тактика там. А и правителството е голям клиент, тоест може да купува повече от тези еко продукти. Така че трябва да продължим да вървим по пътя на иновациите и да подсилим търсенето на тези иновации.