Логистиката помага мястото, където живеете да не е решаващо дали ще живеете

Келър Ринаудо, изпълнителен директор на Zipline

15:30 | 5 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Страхотното в случая е, че вече си партнираме с един от най-големите производители на ваксини и те създадоха опаковка, която да запази температурата достатъчно ниска по време на полета.

Не забравяйте, че става дума за много кратък период от време, защото когато използвате електрически автономен дрон може бързо да изминете разстоянието от центъра за грижа до голямата болница.

Това гарантира, че студената верига няма да бъде нарушена по врема на пренасянето.

Ваксината ще остане с подходящата температура по време на 30 или 40-минутното пътуване. А след като пристигне, тези 10, 20 или колкото дози са пристигнали в медицинския център ще могат да бъдат поставени незабавно на чакащите пациенти.

Тъй като става дума за национално и международно разпространение на ваксината някои от тези подробности са чувствителна информация. Но е достатъчно да кажа, че всяка държава по света трябва да реши този проблем.

Въпреки че хората в градовете имат достъп до ваксините, тези в земеделските райони нямат и рискуваме не всички да имат равен достъп до ваксините. И това е лошо за всяка държава.

Целта е мястото на което живеете да не определя дали ще живеете.

И ако искаме да решим този проблем и да се уверим, че хората имат равен достъп, ще ни трябват нови технологии и решения, а не да разчитаме на логистични системи от преди 50 или 100 години.

Работим с почти всяко правителство по света, в Африка, Северна Америка... всяко от тях се опитва да реши този проблем и виждат каква услуга предоставя тази технология.

В този момент дори бих го нарекъл очевидно решение на проблема.

Определено работим с много правителства, освен американското – зад мен виждате и знамената на Руанда и Гана.

Вчера подписахме споразумение с Нигерия за мащабни доставки на ваксини срещу Ковид19 в щата Кадуна. Така че работим с различни държави, които обаче се борят с един и същи проблем.