Ако Байдън въведе EV, това ще даде увереност на инвеститорите

Кайл Сток Bloomberg News

16:00 | 27 януари 2021
Автор: Антон Груев

Колите на пощенската служба са около 1/3 от правителствената флотилия, която е от около 650 000 превозни средства.

Има договор за подмяната на пощенските коли от 2015 г. и моментът за администрацията на Байдън е добър, защото все още не е избран модел с който да ги заменят, а те са огромна част от флотилията. А те са пословично неефикасни.

Със сигурност въвеждането на електромобилите ще отнеме време, а администрация не се ангажира с никакви срокове. Те не искат да заменят и новите автомобили, но мисля, че един реалистичен хоризонт ще бъде 10 години.

Но има и сериозни икономически фактори.

Електромобилите са по-скъпи, но тази цена се компенсира доста бързо, защото разходите за поддръжка и гориво са много ниски. Правителството плаща по 75 цента за всяка миля, която автомобилите изминават в момента. Ако екипът на Байдън направи сметките и разбере колко бързо ще излязат на печалба от тази промяна, те ще могат да завършат сделката много по-бързо.

Това сновно ще се отрази на увереността на производителите.

Увереност да инвестират и правят капиталови разходи, ще им помогне и да набират пари. Има множество периферни фактори, които не се взимат предвид, но всички те създават лавинообразен ефект и след като има повече заводи и повече батерии, производителите ще се възползват от тях.

Всеки път, когато GM обявява нов автомобил или ръст в производството, този ефект се засилва.