ЕС може да съди AstraZeneca

Мария Тадео, Bloomberg

16:00 | 26 януари 2021
Обновен: 23:56 | 26 януари 2021
Автор: Мария Попова

Има вероятност за съдебни дела. Европейският съюз ясно показа, че е бесен заради бомбата, която хвърли AstraZeneca с изявлението, че може да намали съществено доставките за европейските страни.

Беше заявено, че ще бъдат предприети всякакви действия, за да се гарантира спазването на договорите. Заговори се също и, че може да се наложи забрана фармацевтичните компании базирани в Европа да изнасят ваксини извън Европейския съюз. Това означава, че всичко произведено в Европа трябва да остане в Европа.

Трябва да подчертая, че тонът на европейския комисар по здравеопазването, който чухме вчера е крайно необичаен.

Необичайно е да се види комисар, който е толкова гневен и напада така една компания. Ако разгледаме изказването, има едно наистина поразително изречение.

Тя каза, че „Европейският съюз плати авансово именно, за да се избегнат такива проблеми и сега искаме да разберем колко ваксини са произведени, къде са и на кого са били доставени“.

Ако четем между редовете и оставим настрани политическия жаргон, това от което Европейският съюз се притеснява, че техните пари, парите, които са платили авансово се използват за ваксини, които отиват другаде.