Как да накараш роботи да танцуват като хора

Марк Райбърт, основател и президент на Boston Dynamics

09:01 | 26 януари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Започнахме с наемането на хореограф и няколко танцьори и постепенно стигнахме до идеята каква точно да е най-подходящата музика и кои стъпки ще са най-атрактивни за зрителя. След това  трябваше да програмираме различните движения: смачкването на картофи с крак, туист движението, бягащия човек, който виждате във видеото. А после навързахме последователно тези движения в един цялостен танц.

Проектът ни накара да се вгледаме във физиката на робота. Оказа се, че трябва да подобрим механиката в хода на разработката, за да е достатъчно силен и енергичен роботът да може да изпълни цял танц без спиране.

Разработихме  инструменти за програмиране на движения, чрез които той да може да запази баланса между скокове, статичност и факта, че това става в рамките на целия танц. Също така има камера отстрани, друга – на гърба, ето камера и отзад и още една от другата му страна. Така че този робот може да вижда във всички посоки.

Устройството има близо 28 задвижващи вградени механизма – мускули- и всеки един от тях е със сензори, чрез които роботът разбира каква е позицията му. Стъпалата му усещат земята, което е наистина важно за изпълнение на всички тези дейности. Ръцете му също са снабдени със сензори. И всичко това работи синхронно така че роботът да разбира каква е позицията му при движение.

Надяваме се хората да  му се радват, и изглежда те му се радват.