Пазари Азия, 14 януари 2021

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

13:28 | 14 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Азиатските акции останаха на рекордни нива, на фона на новина, че избраният за президент Джо Байдън планира спасителен пакет за икономиката от около 2 трилиона долара.

Японските акции се представиха по-добре от останалите поради по-евтината йена и големия обем поръчки за индустриални машини, а Nikkei 225 остана на най-високата стойност от 30 години. В доларово изражение, индексът е на рекордни нива.

В Хонконг, акциите на Alibaba и Tencent поксъпнаха след като американците решиха да не забраняват американските инвестиции в китайските технологични гиганти.

Китайските акции се представиха по-слабо, въпреки добрите данни за търговията, като CSI 300 загуби почти 2%. Това е най-големият спад на индекса от септември, а от министерството на търговията се обявиха против американската забрана на продукти от провинция Синдзян.

Южнокорейските акции затвориха сесията близо до рекордни нива, а тайванският Taiex слезе от рекордния си връх, пък акциите на Afretpay доведоха до ръст на ASX 200 в Сидни с 0,4%

Но австралийският и новозеландският долар поскъпнаха заради перспективите за по-голям пакет стимули в САЩ, а новозеландските облигации се представиха по-добре от останалите в региона след първата емисия на страната за тази година