Тръмп и Пенс се договориха да работят до края

Емили Уилкинс, Bloomberg

16:30 | 12 януари 2021
Обновен: 17:28 | 12 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Още миналата седмица научихме, че е малко малко вероятно вицепрезидентът Майк Пенс да използва 25-тата поправка – тази, която би обявила, че Тръмп не е в състояние да бъде президент. Което би довело до поемане на поста от Пенс.

Днес получихме по-ясно потвърждение за това.

Пенс и Тръмп ще продължат да работят заедно до края на мандата на Тръмп.

Това означава, че 25-тата поправка отпада. Което пък означава, че на Камарата и демократите като цяло, които искат да отстранят Тръмп им остава само да гласуват импийчмънт.

В момента демократите имат достатъчно гласове, за да приемат мярката. Резолюцията може да мине в долната камара и след това да отиде в Сената.

Лидерът на опозицията в Камарата Макарти е против. Той го написа в писмо и води дискусии с други републиканци.

Но самите републиканци излизат и казват, че също си мислят да подкрепят импийчмънта. Очакваме в следващите няколко дни картината да се изясни.

Ще стане по-ясно точно колко републиканци смятат да подкрепят импийчмънта.

Определено редица републикански сенатори вече изразиха дълбока загриженост от това, което Тръмп направи в последните дни. Дадоха знак, че може решително да подкрепят отстраняването от поста на Тръмп.

Дело може и ще има след като Байдън встъпи в длъжност и на него ще трябва да се стигне до някакво заключение дали президентът е виновен и дали ще бъде осъден.

Забелязваме все повече компании, които се дистанцират от тези републиканци, които бяха против одобряването на изборния резултат.

Казват, че повече няма да ги толерират. Че ще се въздържат от дарения за тях.

Това ще има много голямо отражение. Има 139 републиканци в Камарата и 8 републиканци в Сената, които гласуваха против поне едно решение на изборната комисия. Така че ще видим какво ще стане и дали още компании ще се приъсединят към протеста.