Карл Расин: Това беше тъжен ден за Америка

Карл Расин, главен прокурор на окръг Колумбия

07:30 | 8 януари 2021
Обновен: 10:44 | 8 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което видяхме, бяха действия, предприети не от протестиращите, а от хора със съзнателното намерение да нарушат закона.

Както знаете, ние в окръг Колумбия, сме свикнали със всякакви протести. Те носят плакати, скандират, от време на време се приближават до полицейския кордон и от време на време трябва да бъдат отблъснати.

Но никога досега протест в окръг Колумбия е бил предвождан от група хора, насърчени от президента на САЩ, които реално да пробият полицейския кордон и да нахлуят в една от най-тачените ни демократични институции – сградата на Капитолия на САЩ.

Помислете само: сенатори и членове на Конгреса бяха принудени да падат на земята, да бъдат извеждани пред подземни коридори с противогази на лицата за да се избегне насилието. Това е Америка. Сега ние трябва спокойно и твърдо да кажем на президента  на САЩ да призове поддръжиците си да се оттеглят мирно. Незабавно.

А що се отнася до коментарите на президента Тръмп, помислете само, това, което той отново посочи като първопричина, според него,  са откраднатите избори.

Ами Върховният съд на САЩ  и безброй други съдилища отсъдиха, че няма налична кражба на изборите. Дори много републиканци ви казват, че не е имало кражба на изборите.

Президентът критикува Върховния съд на САЩ. Един консервативен съд. Сега критикува вицепрезидента си.

Когато знаем, че общият им знаменател е президентът на САЩ, който действа безразсъдно и егоистично според собствените си интереси и застрашава народа и институциите ни.

Днес е тъжен ден за Америка.

Интервюто е от 6 януари 2021.