Пари, дошли през януари, не оправят проблемите през декември

Гари Кон, бивш директор на Националния съвет по икономика

12:05 | 4 декември 2020
Обновен: 12:35 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да забравяме колко устойчива е американската икономика.

Ако се замислите през какво преминахме от март тази година до настоящия момент през декември, смятам, че е удивително колко силни се оказахме, колко добре се представи потреблението, колко добре се представи икономиката.

По никакъв начин не искам да кажа, че опасността е преминала, защото не е така.

Категорично съм убеден, че са ни нужни повече стимули и то днес. Бих помолил Конгреса да се събере за работа и да приеме закон за стимулите още тази седмица. Силата ни е в настоящия момент.

Много важно е в джобовете на потребителите да влязат пари.

А има много средства за стимули и подкрепа, които изтичат през настоящия месец. През декември ще се прекратят помощите за безработица и други помощи, от които хората отчаяно се нуждаят.

Така че, смятам, че правим най-доброто предвид ситуацията, но има огромна възможност да се направим нещо още по-добро. Конгресът трябва да възобнови работата си и да гласува голям пакет от стимули.

Моля се и се надавям пакетът стимули да се приеме по време на тази последна сесия на Конгреса. Няма причина това да стане. Ако стане то ще е след време, а всички знаем, че настоящата стойност на тези пари е изключително висока днес.

Ако сте на опашка за хранителни помощи, ако не можете да нахраните семейството си и ще ви изгонят от дома ви или трябва да направите нещо свързано с пари, то вие се нуждаете от тези пари днес.

Пари, които ще дойдат през януари няма да ви помогнат за проблемите през декември.