JPMorgan: Американският долар ще отслабне през 2021 г.

Хулио Кайегари, минджър портфолио за Азия в FX Управление на активи в JPMorgan

09:02 | 4 декември 2020
Автор: Петя Кушева

Все още е налице тенденция към отслабващ долар, особено с приближаването на 2021 г.

Хулио Кайегари, минджър портфолио за Азия в FX Управление на активи в JPMorgan смята, че съществуват ключови елементи за известна слабост на долара.

Първо, растежът на Китай изисква много стоки. Това като цяло е положително за развиващите се пазари.

Освен това се очаква да има по-малко турбуленция между САЩ и Китай при Байдън, а също се очаква и задържане на ниски лихви в САЩ.

Това представлява доброкачествен фон за развиващите се пазари, при който обикновено би трябвало да се очаква известно отслабване на долара.

През тази година китайският юан водеше в процеса на повишаване на стойността си. Трудно е да се очаква запазване на същата инерцията в Китай. Тя вече е станала при юана.

JP Morgan все още харесват Китай и смятат, че доходността на държавните облигации е интересна. Има място за по-голям ръст при юана, но вероятно това, което ще стане е по-скоро наваксване при валутите, които изостават.  

Това все още предлага прилична доходност, а също така и ръст. Така например индонезийската рупия или индийската рупия, които са слаби, все още са по-слаби на годишна база до момента. Очаква се те да са догонващи през следващата година, а и те също предлагат прилична доходност.