Какво включва ограничението за листване в САЩ на китайски фирми

Том Маккензи, Bloomberg

15:44 | 3 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това беше очаквано, защото знаехме, че се подготвя още през май, когато Сенатът с лекота одобри проектозакона, той беше изпратен в Камарата на представителите и сега вече е подписан.

Проектът ще приключи пътуването си върху бюрото на президента Тръмп. Според Reuters, има голяма вероятност президентът да го подпише и превърне в закон.

Какво въвежда законът?

Той изисква компании, листвани в САЩ да позволяват на американски инспектори да преглеждат техните финансови доклади.

Китай се противопоставя на това от години като изтъква, че има опасения свързани с проблеми като сигурността, поверителността и затова от край време изразява несъгласие.

Законът ще изисква тези компании да осигурят достъп до счетоводството си, а също и ще задължава компаниите да заявят дали са под държавен контрол.

Както казахме, според Reuters, президентът Тръмп вероятно ще подпише закона и ние очакваме това да се случи.

Какво означава това?

В Съединените щати има притеснения, че без подобен закон, без подобен надзор американските инвеститори са изложени на редица рискове, ако инвестират в китайски компании, участващи на борсите в САЩ.

Затова се настоява да приемането на закона.

Петдесет други държави и чужди юрисдикции позволяват американските власти да инспектират счетоводството на техни компании. Така че, тук става дума и за равнопоставеност.