Китай изгрява по-силно на радара на НАТО

Том Макензи, Bloomberg

10:23 | 3 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг събра група експерти, които изготвиха доклад. И резултатът е един настойчив призив към съюза да осъзнае колко сериозни предизвикателства предизвиква Китай.

Той включва препоръки за изграждане на политически съюзи сред тези държави.

Анализаторите твърдят, че има нужда от повече инвестиции  в действия за подготовка срещу заплахите, които представлява Китай поради своето икономическо влияние и обявените идеологически цели на китайските ръководители.

След като докладът беше публикуван, генералният секретар на НАТО Столтенберг разговаря с журналисти и посочи, че Китай се доближава до съюза. Той отбеляза мащабните инфраструктурни инвестиции в страните членки на НАТО, особено в Европа.

Доколко изпълними се призивите, особено за по-задълбочено политическо сътрудничество е под въпрос, като имаме предвид разногласията в НАТО през последните 4 години.

Но трябва да отбележим, че до голяма степен те се дължаха на индивидуалистичния подход на Тръмп. Така че има надежда, че тези призиви ще бъдат по-лесно постижими от 20 януари, когато Джо Байдън поеме поста.

Външните министри на страните от НАТО обсъдиха Китай на онлайн срещата със своите колеги от Азиатско-Тихоокеанския регион.