Moderna: Не контролираме нито една променлива

Нубар Афеян, съосновател на Moderna Inc.

18:41 | 1 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Буквално преди минути Moderna обяви, че е подала документите си за спешно одобрение в Агенцията по лекарствата. Това е важна стъпка по пътя към получаването на ваксини за всички, които имат нужда от тях. Много важно развитие след резултатите обявени по-рано днес. Те показаха висока ефикасност особено при случаите на тежко протичане на COVID-19.

Често ни питат дали сме оптимисти, а после добавят и думата „надежда“. Като се има предвид, че това е областта, в която работим, ние трябва да изпълним редица стъпки. Винаги се чувстваме насърчени от позитивните данни.

Но някакси не ни се иска да навлизаме в режим „оптимизъм“, защото за момента не контролираме нито една променлива. Надяваме се решението на агенцията по лекарствата да е положително.

Данните определено сочат, че стабилната ефикасност и безопасността, които искахме да постигнем са налице.

Очакваме техните експерти да огледат всичко, защото в крайна сметка, ваксините ще се прилагат само ако хората имат доверие в системата, в експертите, в лекарите и в лидерите ни.

Искаме всичко да се случи за съответното време, но сме готови да започнем производство веднага щом получим зелена светлина.

Нашите партньори от операция „Светлинна скорост“ могат да улеснят разпространението на ваксината. Нямаме търпение да видим резултатите от работата си през последните 10 месеца.