Защо Китай забави поздравленията за Байдън

Ник Уодъмс, Bloomberg

20:54 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме наистина интересна динамика. Китайският президент, според хората, с които разговарях, напълно съзнателно не иска да навлиза в политическата кал между президента Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Някои от хората, с които говорих казаха: слушайте, президента Си Дзинпин знаеше, че ако поздрави Джо Байдън рано, ако каже, че иска ситуация без конфронтация, това е нещо което Доналд Тръмп би могъл да използва като оръжие срещу Джо Байдън по интересен начин, защото Китай изигра толкова централна роля в надпреварата.

Обвинението, че сте слаб ако търсите някаква спогодба с Китай стана такъв политически футбол и е толкова емблематично за начина, по който ще водят външна политика.

Това, което Си Дзинпин в първото си изявление, поздравявайки Джо Байдън, каза, означаваше: добре, китайците сега твърдо вярват, че Джо Байдън ще спечели.

Външното министерство беше публикувало изявление по-рано. Преди около седмица. Но това за мен наистина показва, че те мислят, че Джо Байдън ще спечели и търсят ситуация, в която да постигнат лек спад на напрежението.

Екипът на Джо Байдън посочи, че ще се противопоставят на Китай, но търсят споразумение в определени сфери.

Хората, с които съм говорил от екипа на Байдън казват, че има две големи области, в които искат да си сътрудничат с Китай. Едната е за изменението на климата, а другата - за неразпространението на ядрени оръжия.

Китай прави ядрени ракети и искат споразумение в тази област.

Хората от екипа на Байдън, с които говорих, казват: слушайте, няма да постигнем тези цели, ако непрекъснато сме враждебни към Китай.

Всъщност има аргумент, че антагонизмът към китайците и непрекъснатото им критикуане, намаляват чувството им, че има какво да загубят ако предприемат по-нататъшни действия в Шенян или в Хонконг, защото знаят, че ще бъдат наказани, каквото и да направят.

Ако се установи система за насърчаване, за възнаграждения, при която САЩ възнаграждава по-добро поведение, тогава това трябва да се направи.