Проф. Блайндър: Нужно е целево финансиране

Алън Блайндър, професор по икономика в Princeton University

15:05 | 25 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В момента икономиката е в много добро състояние, по-добро отколкото имахме основание да смятаме преди шест месеца, много по-добро.

Но ме притесняват прогнозите, прогнозите за доверието, някои от данните за мобилността, които получаваме от Google, Apple и други източници.

Те са много близки до тези от месец март.

Не искам да всявам паника, те не са чак толкова лоши, но изглежда хората се тревожат и се чувстват обезсърчени заради тази болест.

Поради тази причина смятам, че е задължително да създадем още една застрахователна полица. Това е целта на  приетите облекчения. Трябва да подкрепим икономиката още малко, за да сме сигурни, че няма да има затруднения.

Изкушавам се да кажа „просто изкарайте парите“, но докато нещата не се влошат не бих стигнал толкова далеч.

Нужно е да има целево финансиране, целта трябва да са безработните и бедните, които се нуждаят от пари, за да поддържат разходите си, целта трябва да са малките предприятия чрез програмата за защита на заплатите или друга програма.

Но тъй като тази вече съществува, макар да не е съвършена, тя може незабавно да се приложи.

Бих ангажирал щатските и местните управления.

В момента те са хванати в менгеме между по-големите разходи, които трябва да направят заради здравеопазването и безопасността – COVID в училищата и така нататък, и спада в приходите заради по-слабата икономика.

Те трябва да балансират бюджетите си и това е непосредствената необходимост. Така че бих ги определил като една от целите за финансиране.

Точно в този момент да мислим за това като застрахователна полица срещу пропадането ни в заешката дупка. Но ако започнем да пропадаме в заешката дупка, това ще е нещо повече от застрахователна полица, това ще е помощ.