Z поколението ще промени инвестирането завинаги: BofA, част 3

Хаим Израел, ръководител на тематично инвестиране в Bank of America Global Research

21:01 | 24 ноември 2020
Обновен: 21:07 | 24 ноември 2020
Автор: Петя Кушева

Девет от десет души от поколението Z живеят на развиващите се пазари.

Тук разграничаваме между развиващите се пазари, на които се наблюдава увеличаване на младежите и потенциала на поколение Z и западния свят, където в момента имаме повече баби и дядовци, отколкото внуци. Имаме повече хора над 65 години и повече, отколкото деца под 5.

Насочваме към пик на младежите на развитите пазари, а предстои пик на поколение Z на развиващите се пазари. Не всяка страна може да се възползва от тази революция. За да се радвате на революцията на поколение Z трябва да имате подходящата инфраструктура. Защо? Откроява се Индия, например. Трябва да имате широколентов интернет, образование, урбанизация - това са най-важните неща, които всъщност могат да помогнат на поколение Z да разгърне максимално своя потенциал.

C-поколението  или Covid поколението е вече на три – четири годишна възраст. Те са поколението, което се е родило в Ковид свят, няма да са достатъчно възрастни, за да си спомнят какво е Ковид, но той ще се отрази на живота им.

Те ще продължат да онлайн онлайн и технологично поколение.  Едно нещо, което ще бъде доста интересно при тях е, че това е първото поколение родено в свят, в който всичко се решава чрез печатане на пари и правителствена намеса. Това е поколение, което познава фискалните стимули, знаят, че правителствата трябва да се грижат за всичко, така че те вероятно ще популяризират нови икономически теории като MMT, печатане на пари или фискална експанзия вместо традиционна икономическа дейност.

Ще бъдат силно фокусирани върху околната среда. От Z поколението зависи да реши екологичните проблеми. А от C поколението зависи да се съхрани околната среда.