Каплан от Фед изключва рецесия

Робърт Каплан, председател на Фед Далас

19:40 | 20 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Иронията е в това, че в перспекива смятаме, че 2021 ще е много силна година с ръст на БВП от 3,5% и повече, макар голяма част от този ръст да се осъществи през втората половина на годината.

Предизвикателството е да преминем през следващите 6 месеца. Наблюдаваме все по-интензивно нарастване на заболеваемостта в цялата страна както и спад в мобилността и ангажираността на тези места, където ръстът на заразените застрашава капацитета на здравната система, капацитета на болниците.

Ако това продължи, а изглежда, че ще продължи, още много градове като Ел Пасо ще бъдат блокирани.

В Уисконсин, Чикаго, Юта и Колорадо вече наблюдаваме спад в мобилността и ангажираността, който показва, че и растежът ще се забави.

Трябва да видим какво ще е четвъртото тримесечие като е възможно да имаме отрицателен ръст, ако тази втора вълна и спада в мобилността продължат. Така, местните власти, дори и да не желаят допълнителни ограничения може и да нямат друг избор.

Следващите две тримесечия ще бъдат огромно предизвикателство.

Добрата новина е, че според прогнозите нещата ще се подобрят.

Но трябва да преминем през следващите 6 месеца и трябва да се постараем повече по отношение на носенето на маски, социалната дистанция, защото ваксината ще ни помогне, но няма да ни помогне през следващите 3 месеца.