Производствената революция на Alibaba

Алаин Ву, главен директор на Xunxi Digital, Alibaba Group

12:07 | 4 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В последните 30 години Китай се превърна в производствената столица на света. И продължава напред. Вярвам, че Китай ще остане световен производствен център, заради скоростта на дигиталната трансформация тук.

Китай строи солидна дигитална инфраструктура, която ще позволи на повече бизнеси да бъдат по-конкуренти в тази дигитална сфера. „Сънши Диджитал“ е новият начин на Alibaba да покаже на Китай и на света как се подобрява производственият сектор в дигиталната сфера.

С помощта на данни производителите могат да намалят несигурността и да вземат по-добри решения на всеки етап от веригата за доставки.

Основните ни клиенти са малки до средни бизнеси. Те са много динамични. Имат голяма креативност, улавят тенденциите, имат връзка с феновете си. Но веригата за доставки е доста сложна. С помощта на данните и технологията, можем да смъкнем бариерите пред малките и средни предприятия. Чрез вникване в нуждите на потребителите и чрез дигиталното управление на производството бизнес компаниите по-добре да предсказват какво искат клиентите. Следователно, ще могат да ускорят проучвателните и развойни процеси и да скъсат производствения цикъл. Това е тайната подправка, която те държи в изпреварваща позиция.

Този модел е спасителното въже за традиционните производствени фабрики, борещи се с конкуренцията. Със  Xunxi  те ще могат да усъвършенстват дейностите си. Това започва със Xunxi . После следва мрежа от фабрики, после евентуално целият производствен сектор ще бъде усъвършенстван.

Всички знаем, че 11/11 е най-голямото  годишно събитие за Alibaba. Традиционно, за да се подготвят за 11/11,  продавачите трябва да са готови с наличности месеци предварително. Продавачът ще разчита на данни от минали продажби, за да подготви наличностите. Тази игра на отгатване може да се окаже много скъпа.

Тази година ние преобръщаме старата формулата наопаки. При новото производство „Сънши“ може да им предскаже какво ще се търси най-силно. И по този начин ще имат по-прецизна информация какво да подготвят и в какви количества.

Обикновено малките и средни предприятия се нуждаят от 90 дни за да са готови с всичко.

Но с нашите данни, генерирани от изкуствен интелект, и с гъвкаво производство, те могат да решат какво и колко да произвеждат само 2 седмици преди 11/11.

Малките и средни  компании, които ще участват в 11/11 просто трябва да се съсредоточат в това какво ще продават, а не в това как да натрупат наличности. Това ниво на гъвкавост е ясна илюстрация защо новият тип производство може да е голямо предимство за малките и средни предприятия по време на 11/11.