Чиста ли е модната индустрия

К. Оан ха, Bloomberg

18:15 | 25 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Индустрията си е поставила за цел да бъда по-щадяща за природата. Тази година Zara обеща да започне да използва за дрехите си 100% тъкани, които са устойчиви или могат да се рециклират. И ще го постигнат през 2025 г.

Преди това от H&М заявиха, че ще направят същото до 2030 г. Това е много голям напредък за две от най-големите модни марки в света. Но не се случва достатъчно бързо. Анализатори смятат, че модната индустрия е напът да не постигне собстените си цели, освен ако не направи значителни промени. Това създава гигантска пропаст за по-малките марки, така че да могат да участват и да се конкурират на този пазар.

Новата модна линия на Вероника Чау, „Всички и Всеки“ е една от многото стартъп марки, които се прицелват в по-малък сегмент потребители, които твърдят, че ги е грижа за околната среда и са готови да платят за това. Линията се представя като изцяло щадяща за околната среда. Тя избира производители, за които казва, че са с екологични сертификати. Те използват тъкани, които се рециклират или са биоразградими. Опаковките им също са екологични.

Важно е, че тя може да направи нещо, което много стартъп модни марки не могат -  тя може да инвестира в иновации, които смята, че ще направят модата по-устойчива. Например, тя и семейството й са инвестирали в Polimateria - фирма, произвеждаща биоразградими опаковки. Инвестирали са и в Rent the Runway, която вече е стартъп набрал милиард, който дава под наем дизайнерски облекла. Тя иска да помогне в комерсиалната страна на иновациите, които според нея могат след време да бъдат използвани в собствената й модна линия. А това е голямо предимство пред конкурентите й.