Google смята, че делото срещу него в САЩ е опорочено, част 1

Адам Коен, директор по икономическата политика на Google Inc.

05:43 | 22 октомври 2020
Обновен: 05:49 | 22 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ние смятаме, че това дело е силно опорочено и рискува да нанесе щети на американските потребители. На пазара, ние сме в ожесточена конкуренция. Типично за нашата индустрия, за нашия сектор са цените, които са свободни или се понижават и бързината на иновациите. А това са белезите на една конкурентна индустрия.

Хората избират Google, защото такъв е изборът им, а не защото са принудени от някакви настройки или по подразбиране. Нека ви дам пример. В световен мащаб, най търсената дума е Google.

Хората знаят как да намерят и да си осигурят достъп до Google, ако не го виждат.

Това, което правим по отношение на разпространението на нашата търсачка в широка гама

устройства не е нещо по-различно от момента, когато отивате в супермаркета и виждате кутии със закуски на нивото на очите или Coca Cola на промоция в края на пътеката.

Това са споразумения за промоции, които ни дават възможност да продължим да популяризираме нашите продукти и услуги. Така достигаме до потребителите и ги насърчаваме да продължат да ползват нашия продукт.

Ако разгледате нашия сектор, цените са свободни и се понижават, непрекъснато се появяват новости и има голям избор. Вие описвате сценарий, при който хората трудно намират алтернативи.

Но не живеем в 90-те години, когато трябваша да се качите на колата си и да отидете до магазин за софтуер, за да си купите алтернативен браузър.

Днес много от тях са фабрично инсталирани в устройствата, те са там и лесно се достъпват от потребителите. И ако не харесвате инсталираното, можете лесно да свалите друго. Повечето от най-популярните платформи като Facebook, Snapchat, Spotify и други не са станала популярни, защото са били предварително инсталирани в устройствата. Те са популярни, защото потребителите ги намират, свалят ги и милиарди хора ги използват.