От какво се отказват служителите като работят вкъщи

Кенет Бентсън, президент и изпълнителен директор на SIFMA

15:55 | 20 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Заради случващото се, Ковид е в центъра на вниманието още от 13 март, когато хората в Съединените щати започнаха да се тестват и да работят дистанционно. Индустрията трябваше да се адаптира към това, но искам да спомена няколко неща, които се случват.

Ние постоянно анкетираме нашите членове относно плановете им за дистанционна работа, за работа в офиса. Това, което установихме е, че от пролетта до лятото имаше оптимизъм, че все повече хора ще се завърнат след като 95% от работата се вършеше дистанционно. След Деня на труда този оптимизъм намаля.

Компаниите отчитат между 5 и 30% служители завърнали се в офисите, основно в администрацията, продажбите и търговията.

Но все още значителен брой работят дистанционно и изглежда това е тенденцията до края на годината.

Фирмите все още изчакват да видят кога ще могат да осъществят следващата фаза от промяната. А това може да продължи и през следващата година. Налице са редица фактори в подкрепа на това.

Днес публикувахме първоначален отчет за научените уроци заедно с колегите ни от Protiviti и искам да се спра върху няколко проблема, над които се фокусираме ние и фирмите.

Номер едно е здравето и благосъстоянието на хората. Те са от основно значение за всичко, което се случва.

Номер две, те трябва да изготвят последващ доклад за предприетите усилия.

Номер три е да се гарантира, че тяхната оперативна устойчивост е достатъчна по отношение на трети страни и глобални операции.

Номер четири е да инвестирате и да внадряват автоматизацията и цифровизацията, които индустрията до голяма степен е направила и то се оказа доста полезно.

Номер пет е до продължават да си сътрудничат с регулаторните органи. Имаше невероятно сътрудничество през периода март-април и през цялото лято и есента. Сега вече обсъждаме какво да се направи в периода след пандемията, когато ще се изправим пред необходимостта за дематериализация на ценни книжа и изграждането на процеси, при които частично ще има постоянни дистанционни операции.

Освен това трябва да изградим технологичната платформа, но нашата индустрия е технологично подсигурена и има тези възможности. Но това ще трябва да продължи да се разраства, особено с нарастващата значимост на кибер пространството.

Това са основните неща, които фирмите обсъждат, но в същото време индустрията запази устойчивост в този процес и вие го отразявате ежедневно.