Johns Hopkins за умората от пандемията

Джошуа Шарфстайн, зам. декан на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

13:09 | 20 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че особено важна е ролята на Агенцията по храните и лекарствата както и тази на политическите лидери. Те трябва да кажат: Проучването завърши, нека вървим стъпка по стъпка – незабавно да свикаме съвет от независими експерти, да публикуваме данните, да позволим хората да ги разгледат и наистина да оставим време за анализ, така че хората да си кажат – еха, това наистина действа и е с висока безопасност!

Ако това стане, смятам, че медиците ще се почувстват уверени, мнозина ще се почувстват спокойни. Тогава науката ще е водеща в дискусиите, а не просто хора, които само агитират за ваксинациите. Това е нещо, което не желаем.

Ясно е, че има умора от пандемията, ясно е, че някои ограничения бяха смекчени прибързано, а и като цяло сезонът не ни помага, това е сезонът на живот на закрито. Точно това става сега и въпросът е: колко мащабна ще е вълната и можем ли да я овладеем? Това зависи от лидерите ни и способността на хората да се върнат към базовите неща, които ограничават разпространението.