Изложението на коли в Китай се завърна

Том Макензи, Bloomberg

18:32 | 29 септември 2020
Обновен: 18:33 | 29 септември 2020
Автор: Петя Кушева

В понеделник бе открито изложението на автомобили в Китай.

Това е първото в глобален мащаб изложение на коли след началото на Ковид пандемията. Посетено е от много хора и това до известна степен свидетелства за способността на Китай да контролира вируса, а също и за икономическото възстановяване тук, дори и да има различия между богатите градове и провинцията.

Това което става ясно от директора на Porsche или на Aston Martin, е че те виждат скок при продажбите.

Porsche казаха, че вероятно 2020 ще бъде рекордна година за тях, което е невероятно, пред вид последствията върху икономиката от вируса тук.

Aston Martin казаха, че вероятно ще достигнат продажбите си от 2019.

Друга голяма тема на автомобилното изложение тази година са електромобилите. А името, което се издига над всички е разбира се Илон Мъск от Tesla. Той си е поставил за цел да се опита да произведе милион автомобила тук в Китай. Говори също за Tesla от 25 хиляди долара в някакъв момент. Това доминира в разговорите на изложението.

Има и местни стартапи като Xpeng, която наскоро бе листната в Съединените щати. Има и NIO, също листната в САЩ. Всички те се опитват да заемат такива позиции, че да догонят Илон Мъск и Tesla в Китай, тъй като търсенето на електромобили започва да нараства.

Вече два поредни месеца има подобрение на продажбите в Китай. Въпросът е дали това ще се задържи, дали Китай може да държи вируса далече и дали потребителите тук ще продължат да имат дълбоки джобове, за да харчат за скъпи вещи като коли, докато икономиката се възстановява, но с доста скромно темпо.