Японската DoCoMo ще бъде изцяло купена от NTT

Джиройд Рeйди, Bloomberg

17:51 | 29 септември 2020
Обновен: 17:53 | 29 септември 2020
Автор: Петя Кушева

Docomo и NTT потвърдиха, че сделката ще се обсъжда на заседание на борда днес.

Nikkei съобщи тази новина много късно снощи, като каза че NTT, която е компанията-майка на Docomo вече притежава малко над 66% мобилната дивизия.

Но ще изкупят останалите й акции, въпреки това и така това ще представлява най-голямата сделка извършена в Япония.

Според оценката на Nikkei тя може да стигне 38 млрд долара и това подкрепи премията от 30% за цена на акциите при затваряне на борсата в понеделник.

Липсваха спекулации около тази сделка. Появи се неочаквано. Днес има много последствия както на японския мобилен пазар, така и на общия пазар.

Най-очевидното нещо, което може да се посочи като причина за сделката е администрацията на новия премиер на Япония, Йошихиде Суга.

Когато той беше на предишната си позиция като главен секретар на правителството на Абе,  бе известен с атаките си срещу маржовете на печалба на японските мобилни оператори. 

Суга водеше кампания през последните няколко години срещу мобилните оператори, за да ги убеди да понижат таксите, плащани от клиентите в Япония.

Едно правителствено проучване в шест града по света установи, че потребителите на мобилни данни в Токио плащат над три пъти по-големи месечни сметки от потребителите в Париж.

Суга продължи да притиска операторите. Те направиха някои отстъпки пред него преди две години, но откакто стана премиер превърна намаляването на сметките за мобилни услуги в една от ключовите си политики. И в резултат NTT са решили да се възползват от момента и да приватизират DoCoMo.