Ще се възстанови ли напълно авиоиндустрията?

Шакил Адам, управителен директор на Aviado Partners Advisory Services

19:12 | 25 септември 2020
Автор: Петя Кушева

Шакил Адам, управителен директор на Aviado Partners Advisory Services,  съветник по авиация, железопътен и хотелиерски бизнес, обсъжда перспективите за авиокомпаниите по време на пандемията от коронавирус.

Адам казва, че много или дори повечето от пакетите за икономическа помощ, дадени на авиокомпаниите, се губят, защото индустрията гледа назад към миналото:

"Предизвикателството към индустрията е, според повечето от ръководителите й, да се върне към нивата от 2019. Някои казват че ще отнеме една година, други – 2, а повечето клонят към 3 или 5 години. Моето мнение е, че всеки който използва 2019 за отправна точка е останал в миналото. Нещата ще бъдат различни за много дълъг период, ако не и за постоянно. И всичко се свързва с това къде ще пътуват хората, как ще пътуват и по какви причини са свикнали да пътуват. И авиолиниите, които ще разберат това по-бързо от другите ще излязат от ситуацията по-добре. Предизвикателството, което имаме с всички милиарди долари, евро, йени дадени на всички тези авиокомпании е, че докато те продължават да стоят и да преосмислят как да се върнат към 2019, всъщност пропиляват парите, вместо да ги вложат в нови бизнес модели, в нови начини на пътуване и подобни неща."