Сейко Нода, която може да стане следващия премиер на Япония

Сейко Нода, генерален секретар на ЛДП

12:13 | 24 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се поддържа офиса на премиера и партията. И не мисля, че можем да оставим партията така, както е сега. Тя трябва да е силна.

Има нужна от вътрешна реформа и това е моята роля.

В същото време трябва да стоя между лидера на партията и като генерален секретар да обясня хората на тази страни чрез медиите какво партията може да предложи.

Въпреки че премиерът Абе пое инициативата и в продължение на 8г говореше за даване на повече власт на жените, смятам, че сега хората по света разбират колко малко може Япония да ги подкрепи.

Да не забравяме, че той бе първият премиер на ЛДП, който говори публично в парламента как има нужда от жените във властта.

Но и мъжете, и жените трябва да са наясно с дълбочината на проблема и намерят отговори.

Фактът, че има толкова малко жени във властта е резултат от това, че те не са смятани за нужни в политиката.

Затова има толкова малко жени-депутати.

Освен това когато жените станат министри, за разлика от колегите си депутати, те трябва да имат някакви умения. Но никой не знае какви са те.

За да успее Япония да постигне диверсификацията, от която има нужда, за да реши проблема с намаляващото население, искам премиерът Суга да разбере жените и да им позволи да работят както би трябвало.

Искам да съм до него, за да го подкрепям в това.

Смятам, че като започват кариерата си, всички законодатели, не само аз, искат да станат министър-председатели. Аз просто го правя на практика.

За съжаление хората в тази страна все още не вярват, че жените са квалифицирани, за да са премиери. Искам да кажа на народа, че ако жените не го направят, няма да успеем да спрем свиването на населението.

Това ще бъде моя призив преди следващите избори на партиен лидер.

В японската митология жените са силни.

Но мисля, че Япония ще има светло бъдеще, ако жените поемат лидерски позиции ясно и конкретно, а не само емоционално.

Трябва да продължим да работим в тази посока.