Накъде тръгват цените на желязо и мед

Трейси Ляо, стратег пазари и суровини, Citigroup Global Markets

15:44 | 23 септември 2020
Обновен: 15:44 | 23 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Желязната руда е една най-добре представящите се суровини за годината досега.

Като имаме предвид колко силно бе икономическото възстановяване на Китай след Covid и секторите, които използват стомана, включително имоти и инфраструктура се развиват над очакванията.

Проблемът е, че през лятото, което обикновено е тих сезон, имаше голям годишен ръст в търсенето, което в резултат доведе до ново зареждане на стоманодобивните заводи с желязна руда. Това повиши цената й до най-високото ниво от четири години, наред със смущенията в предлагането от Бразилия.

Напред, към пиковия сезон, изглежда, че пазарът започва да гледа по-скептично на устойчивостта на китайското търсене на стомана и затова цената на желязната руда, която и без това е много висока спрямо разходите за производство, се очаква да се понижи поради силно завишените оценки.

Медта е един от металите, които се представят над очакванията, воден от спекулации след Covid. Данните за позициите в диапазон от 1 до 10 показват, че спекулативните са почти 10 от 10. Така че позиционирането е водено от голямата несигурност около президентските избори в САЩ.

Много инвеститори решиха да се разделят с риска.

Същите опасения съществуват около устойчивостта на китайското търсене до края на годината и тук.

Така че смятаме, че при медта и желязната руда голяма част от оттеглянето в краткосрочен план може да е временна.

Дори сме доста конструктивно настроени към медта за следващата година. Очакваме цените да се отблъснат нагоре до средно 7000.

При желязната руда не смятаме, че цената ще се върне към високите нива, които имахме заради разликата между цена и разходи за производство. Но смятаме, че цените ще останат на около 90 долара за тон догодина. Това би позволило на големите минни компании да постигнат още една добра година.