Какво стои за влошаването на горските пожари

Даниел Суейн, учен-специалист по климата

13:15 | 18 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Открихме е че глобалното затопляне, което настъпва, е удвоило шанса за поява на екстремни климатични условия в Калифорния, които предразполагат появата на пожари, каквито виждаме в момента през есента.

Така че вече има доста силен човешки отпечатък върху нарасналата опасност пожарите да стават много големи и да горят много силно.

Това не ни показва как започват пожарите, но ни казва какво става, след като започнат пожарите.

Доказателствата ясно показват, че климатичните промени увеличават размера и интензивността на пожарите в Калифорния и като цяло на Запад.

Има и други фактори, които са важни.

Съществува зрънце истина в това, че историческото наследство на цялата политика за гасене на пожари в горите на американския Запад, сама по себе си е увеличила риска от пожари на места, където днес има гъста гора.

Защото сме изключвали толкова дълго време ползите от слабите и средно-интензивните пожари, че много от тези гори са пораснали толкова много и така са обрасли с растителност, че тя е станала нездравословна и създава повече възможности да се запали.

Но към това се добавя и въздействието на климатичните промени.

Дори и на места, където традиционно знаят как да гасят пожари.

Интересно, че тази политика за потушаване на пожари важи само за горите, а много от горящите пожари в момента не са истински горски пожари. Гори и друг вид растителност – храсти, трева и др. и тук вероятното имат значение климатичните промени и нарастващото настъпление към високо рискови зони край градовете.

С други думи, фактори които са свързани с обитаването на високо-рискови зони.

Това съчетание на трите рискови фактора: нарастващата склонност на хората да живеят в рискови зони, някой път - наследството от цялата политика за гасене на горските пожари от 20 век и особено нарастващите последствия на климатичните промени.

Често се казва, че причината за тези пожари е „градското развитие“ или „управлението на горите“ или само „климатичните промени“, докато реално всички тези фактори влияят в различна степен, на различните места. Не можем да изберем само един и да кажем, че това е единствената причина.

Реално са всички те действат заедно и за нещастие утежняват проблема.