Тръмп не харесва сделката за TikTok

Доналд Тръмп, президент на САЩ

10:41 | 18 септември 2020
Обновен: 10:50 | 18 септември 2020
Автор: Петя Кушева

На пресконференция в Бели Дом президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не е доволен от това, което му е докладвано във връзка с условията на Oracle Corp.за TikTok, приложението на Bytedance Ltd. Той заяви, че ще му бъдат предоставени подробностите по сделката в четвъртък сутринта и че не е готов да подписва каквото и да било все още:

"Представят ми проучванията по сделката и освен това тя трябва да отговаря на сто процента що се отнася до националната сигурност. И не, не съм подготвен да подписвам каквото и да било. Трябва да видя сделката. Имаме нужда от сигурност, особено след това, което видяхме по отношение на Китай и онова, което става. Искаме сигурност. Така че ще Ви уведомя. Ще ми докладват утре сутринта и ще Ви уведомя."

Относно плащанията към Министерството на финансите на САЩ, прездентът поясни, че според адвокатите не съществува законова форма, по която да бъде извършено това: "Удивителното е, че се оказа че не е позволено да се прави. Нямаме право да приемаме пари. Що за нещо е това? Ако са готови да направят големи плащания към правителството, те не са разрешени. Защото няма начин да се направи това, няма законен път, по който да се извърши. И казвам, чакайте малко, когато те са готови да направят голямо плащане на правителството и не ни е позволено да вземем парите, кога ще стане това? Колко наивни можем да бъдем? Така че проучваме го в момента. Разбирате ли това, което казах? Искам голяма част от тези пари да отидат за правителството на Съединените щати, защото ние го направихме възможно. И адвокатите се връщат при мен и казват: „няма начин да се направи това“. Знаете ли защо? Защото никога не са чували за това. Никой никога не е казвал това преди. Никой никога не е казвал: "Добре, ще одобрим сделката, но искаме много пари от нея да отидат за правителството, защото чрез одобряване на сделката й придаваме висока стойност. Те никога не са чували за това преди. Можете ли да повярвате? Трудно е за вярване."

Доналд Тръмп изрази още и неодобрението си относно запазването на мажоритарния дял от Bytedance Ltd.