СТО определи САЩ като нарушител на международни разпоредби относно китайските мита

Том Макензи, Bloomberg

18:03 | 16 септември 2020
Автор: Петя Кушева

В своя коментар за Bloomberg Том Макензи поясни, че тази победа за Китай е значима на хартия, но далеч по-малко значима е на практика. Подробностите на решението са, че Световната Търговска Организация каза, че САЩ наистина да нарушили международни разпоредби, чрез налагане на мита върху китайски износни стоки на стойност 230 милиарда долара през 2018 г.

Сега САЩ използва Раздел 302 от Търговския закон на САЩ от 1974 г., за да наложи митата, които според тях са отмъщение за кражба на интелектуална собственост и принудителен трансфер на технологии от Китай.

СТО отговори, че тези мерки са били прекомерни и дискриминационни, и че САЩ не са успели да ги оправдаят.

САЩ могат и вероятно ще обжалват това решение и когато го направят, то ще отиде при апелативен орган, който е бил осакатен от самите Съединени щати, защото блокира назначаването на съдии в този апелативен съвет. Така че по същество обжалването ще бъде хвърлено в бездната и няма да стигне доникъде.

От другата страна на това има един аргумент, който мнозина биха повдигнали, че самият Китай също е в нарушение на правилата на СТО чрез налагане на контра-мита след САЩ, без да мине през процес на произнасяне от страна на СТО. Така че в някои отношения решението на СТО излага собствените ограничения на организацията.

По отношение на това какво означава то отново за СТО, за Китай и за САЩ чухме повече от Чад Браун от Института Питърсън, който каза, че по същество всички тези три страни остават губещи и най-вече Световната Търговска Организация.