ЕС облекчава правилата за слотовете за зимата, част 2

Адина Валеан, еврокомисар по транспорта

18:39 | 15 септември 2020
Обновен: 18:43 | 15 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Преди да вземем решение за отмяна на правилото за слотовете за зимата, направихме оценка на ситуацията. И е вярно, че имаме спад и във въздушния трафик. Но и в броя на превозените пътници.

Една от причините за това наистина е липсата на координация, локдауните, мерките за ограничаване на пътуванията, предприети от различни членове на ЕС. Но и спадът в доверието на пътниците към полетите.

Може да се види ясна промяна в поведението им.

Те резервират по-късно и по-близо до датата на пътуване, нямат доверие, че полетът ще се изпълни. И някои авиокомпании също не връщат парите за отменените полети, а това също е удар по доверието на пътниците.

Така че има няколко причини за спада в търсенето.

Разбира се, също и пикът на новите случаи на коронавирус в Европа. Освен това започва и нов сезон.

Какво можем да направим на този етап – отменяме правилото за слотовете за зимата. Готвим се за следващата година за по-таргетиран и специално подготвен подход към евентуална нова вълна или ако няма повишение на случаите.

Освен това с цел подобряване на ефективността на цялата система искам да предложа оценка на регулацията за Единното европейско небе.

Следим ситуацията, но това е пазарен проблем. Трябва и да подобрим доверието на пътниците, ако искаме да повишим броя на пътниците и трафика.