Икономическото възстановяване на Китай се ускори през август, част 1

Суи Ли, управителен директор и ръководител на макро изследвания в CCB International

18:21 | 15 септември 2020
Обновен: 18:23 | 15 септември 2020
Автор: Петя Кушева

Цифрите потвърждават, че икономическата дейност в Китайс се нормализира, особено на потребителския фронт.

От високочестотните данни виждаме, че продажбите на дребно и пътуванията, които бяха засегнати по време на Ковид-19 бавно се възстановяват. Така че това е най-голямото подобрение в септемврийските данни.

А от страна на производството виждаме също постепенно възстановяване спрямо най-ниските нива по-рано през годината. Има три неща, които продължават занапред и ще подпомогнат възстановяването.

Първото е цикличната картина. Продажбите и потреблението се възстановяват, а производството се възобновява.

А второто е позитивният глобален тех цикъл, който е доста полезен за износа и технологичната индустрия. Досега през годината глобалните продажби на полупроводници се развиват позитивно, след рязък спад през миналата година. Така че това е положително за Китай и азиатските технологични производители.

И третия много важен фактор -  ако се погледнат анализите на ускоряването при промишленото надграждане, което движи възстановяването, се вижда че новата икономика т.е. тех сектора, сектора на услугите, инвестициите се разраства. А така наречената по-стара икономика, инвестициите не са се покачили толкова много в свързаните със строителството тежки промишлености и някои от традиционните сектори на потребление.

Така че всъщност се засилва разминаването между новото и старото. Смятаме че занапред тази тема ще продължава да бъде на дневен ред и след Ковид-19, поради търсенето в сферата на дигитализацията и заместването на вноса при технологиите, както и тенденцията при потреблението.