Лагард: Нашата цел не е обменният курс

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

09:00 | 11 септември 2020
Обновен: 16:14 | 11 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Да, Управителният съвет обсъди поскъпването на еврото.

 Но както знаете нашата цел не е обменният курс, нашата задача е ценовата стабилност. И е ясно, че дотолкова доколкото поскъпването на еврото оказва негативен натиск върху цените, ние трябва да следим внимателно подобно развитие. Това беше подробно дискутирано по време на заседанието на Управителния съвет.

По втория ви въпрос, свързан с промените по нашите програми. Както винаги, ние анализираме доколко ефективни и ефикасни са нашите политики и нашите програми за покупки. Когато анализираме ефекта от дадена програма като програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия, можем да признаем, че тя е ефикасна и ефективна. Независимо дали разглеждате доходността по държавните облигации в еврозоната или разглеждате индикаторите за фрагментация, и вие и ние определено можем да се опрем на факта, че тя е работеща по отношение както на стабилизацията на финансовите условия, така и по отношение на риска от фрагментация.

В допълнение към това, когато говорим за паричната ни политика, ние признаваме и факта, че програмата за закупуване на активи също изпълнява своята цел, въпреки че първоначално тя не беше предназначена за този конкретен аспект от нашата парична политика. Но тя е работеща. Решихме да продължим нашата парична политика, до продължим с политиката на парични облекчения и определено, при настоящите обстоятелства е много вероятно да бъде използван пълният размер на програмата, с цел да се разгърнат тези политики.