Домбровскис за търговските приоритети на ЕС

Валдис Домбровскис, комисар по търговията на ЕС

07:47 | 9 септември 2020
Обновен: 07:48 | 9 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на преговорите със САЩ, както знаете в момента нашите лидери водят преговори по някои ключови моменти, някои, в известен смисъл целеви договорености. Добрата новина е, че преди година, избегнахме ескалация в търговския конфликт.

В случая с Китай, вече работим и сме се фокусирали върху договор за инвестиции. Разбира се, би било чудесно да подпишем договор тази година, но преди крайния срок има съществени въпроси. Това трябва да е амбициозно споразумение, което наистина да реши проблемите и дисбаланса, който съществува в инвестиционните ни отношения с Китай.

Китай

През юли проведохме серия дискусии на високо ниво по икономически въпроси. Дискусията беше задълбочена по всички тези проблеми. Европейската страна ясно посочи проблемите, които все още предстои да се решат.

Приоритетите на ЕС

Ако трябва да го опиша с една дума, то бих казал „прилагане“, защото ние успяхме да се договорим по съществените кризисни пакети, но някои от тях все още предстои да се приложат. Договорихме се за мащабния план за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ и сега трябва да го осъществим. Да го приложим означава да гарантираме, че тези пари наистина ще стигнат до икономиката, че тези пари наистина ще сттигнат до хората.