Трябваше ли да се позволи на Facebook да купи Instagram

Дейвид Сислин, демократ в Камарата на представителите от Роуд Айлънд

12:55 | 28 август 2020
Обновен: 12:56 | 28 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Докато проучвате тези проблеми, изведнъж разбирате, че придобиването на Instagram от Facebook очевидно е било в нарушение на закона, в нарушение на всички антитръстови закони.

От документите ставаше ясно, че е придобиване чрез конкурентна заплаха.

Марк Зукърбърг просто го каза на глас, защото нямаше избор, ние имахме всички доказателства и все пак беше изненадващо колко бързо го призна с думите: Да, това беше в основата на придобиването.

Това е поведение на монополист.

Донякъде бях изненадан и от господин Безос в това отношение.

Комисията се интересуваше дали е използвал данни на трети страни, трети продавачи, за да информира за разработките и продажбите на собствените си продукти под тяхна собствена марка.

За обществото това е особено важен въпрос – дали  използват пазарните си възможности, доминиращата позиция на тази платформа, за да събират информация срещу своите конкуренти на същата тази платформа.

В тази връзка показания по въпроса даде директорът на Amazon и те бяха или подвеждащи или откровено лъжливи.

Това че, Безос дойде на изслушването без да може уверено да заяви, че няма такава практика в Amazon беше стряскащо за мен.

Предполага се, че той би трябвало да знае. Като цяло, изслушването потвърди наличието на доста смущаващо антиконкурентно поведение на големите технологични платформи и потвърди колко неотложна е работата ни по това разследване.