Китай иска преговори със САЩ за листването

Фанг Сингай, зам.-председател на Комисията по пазарите в Китай

15:31 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Надявам се да няма финансово разделение между на Съединените щати и Китай, защото финансовото сътрудничество между двете страни е ползотворно за тях.

Китайските компании, които се търгуват на американските борси са близо 250. И претеглената доходност на тези компании от 2019 година до сега е 82%. В същото време, доходността на компаниите от S&P е 35%. Така всички американски инвеститори, които са заложили на тези дружества са спечелили много повече от средната пазарна доходност.
 

От това печелят и китайските компании, защото получават достъп до междунаорден капитал, а и фактът, че те се търгуват на борсата в Ню Йорк води до повишаване на техните стандарти за корпоративно управление.

Luckin Coffeeе извънреден случай. Финансови измами на листнати компании се случват по целия свят. Не само при китайски дружества, но и при компании от други страни. От години Комисията за регулиране на ценните книжа на Китай работи със Съвета за счетоводен надзор на публичните дружества и сме напълно съгласни, че те имат право да инспектират одитните документи, одиторските компании, които извършват такива проверки на китайски компании листнати на американските борси. И искаме да улесним работата им, за да се уверим, че провеждат ефективни проверки на одитиращите компании и одитните документи.

От друга страна, тъй като много от китайските компании, които се търгуват на борсата в САЩ развиват дейност, която е свързана с правителството и понякога с китайските военни, искаме да се уверим, че по време на инспекциите на одитните документи можем да защитим националната сигурност и всякаква чувствителна информация, която се съдържа в тези документи.