Санчес отхвърли нов локдаун в Испания

Мария Тадео, Bloomberg

13:53 | 26 август 2020
Обновен: 13:55 | 26 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Централното правителство в Мадрид казва:

„Не очакваме картина, която да прилича на ситуацията от март, когато всички граждани трябваше да останат по домовете си.“

Ако в някои региони трябва да се вземе такова трудно решение заради скок в случаите, а такъв вече има през последните две седмици, то те могат да се обърнат към централното правителство с искане за извънредно положение.

Но регионалните правителства никога няма да го направят, защото това ще прилича на признание, че се предават.

Всичко се превръща в политическа игра между централното правителство и регионалните администрации, а това прави реакцията им твърде неефикасна.

В момента се вижда, че министър председателят е под силен натиск от страна на едрия бизнес, на борсите, на малките предприятия, хотелиерските компании, защото държавата не реагира достатъчно бързо.

Испания започна годината зле, летен сезон на практика нямаше, а през есента се очаква дълбока рецесия.

Вече възниква сериозният въпрос: дали не е настъпила втората вълна и какво ще причини на икономиката, защото изглежда щетите са твърде големи за държава като Испания. Притесненията са, че страната навлиза в много дълбока рецесия.

Германия вече обяви, че  ще продължи с тази програмата за защита на заетостта, ще продължи да плаща облекчения за работниците до края на 2021г, за да не бъдат уволнени.

Но Германия е богата държава, която има излишък, има пари, които може да похарчи. Останалите европейски страни като Испания, като Италия трябва да си зададат въпроса: искаме ли да плащаме за това, разполагаме ли с пари, за да осигурим подобна подкрепа?

За момента знаем, че парите от Европа няма да дойдат преди 2021, а това може да означава, че ще се наложи да се прибегне до механизма за стабилност, нещо, което държавите искат да избягнат.

Този въпрос трябва да си зададат през следващите няколко седмици: колко искаме да похарчим, за да съживим икономиката? В голяма степен, отговорът зависи от развитието на пандемията и дали ще има развитие по ваксината.

Но за страни като Испания, това е съдбовно решение. Дали работниците да бъдат защитени по-дълго време и дали може да си го позволи, предвид развитието на пандемията? Това е въпросът.