Петролният разлив край остров Мавриций, част 2

Амиина Гуриб-Факим, бивш президент на Мавриций

12:14 | 26 август 2020
Обновен: 12:18 | 26 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има много фактори свързани с компенсацията от петролния разлив.

Първо, зависи от това колко конвенции е подписало и ратифицирало местното правителство.

Апонските собственици на компанията се активизираха и платиха за нанесените щети. Но трябва да добавим още нещо преди да говорим за компенсацията и то е, че този кораб не беше петролен танкер. А знаем, че сумите, които се изплащат за петролни танкери и други видове кораби са различни.

Но освен компенсацията, трябва да разгледаме и нанесените щети на дивите животни и на препитанието на толкова много хора.

А сег, информацията, която получаваме показва, че този нов вид гориво не е бил изследван в тропическа среда, където всъщност изтече.

Когато този вид изтече в топлите води на Индийския океан, и тук говорим за полициклични ароматни въглеводороди. А знаем колко опасни са те за дивата природа.

Hоривото никога няма да бъде почистено напълно, то ще се задържи в продължение на много години, а трагедията се случи близо до убежището за китове.

Нашите острови се намират в близост до миграционните им пътища и никой не знае какво ще се случи с тези животни. А не знаем колко голям ще бъде ефектът върху рибарите и цялата икономика, която беше засегната от разлива, защото туризмът представлява около 25% от нашия БВП.