CalSTRS очаква бавно възстановяване с препятствия

Кристофър Ейлмън, главен инвестиционен директор на CalSTRS

12:24 | 25 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Иска ни се да се чувстваме добре – имаме рекордни индекси, пазарът на облигации се покачи, което е необичайно, но вие сте прав -  малкият и среден бизнес е силно засегнат. Смятам, че когато приливът се отдръпне, а това ще стане, спомняте си 1999 и 2008, когато приливът се отдръпне, ще видим нанесените пораженията нанесени от тази здравна криза. Прав сте, че малките предприятия са пострадали и може да не се възстановят.

Ще расте броя на безработните, на хората, които няма да намерят възможност за работа. Помислете за ресторантския и хотелиерския бизнес, пътуванията, които в много отношения зависят от американската икономика.

Ще е нужно много дълго време, за да се възстановят.

Преди седмица говорихме за авиокомпаниите и колко съсипани са те.

Това няма да отмине за ден, ще имаме ваксина, но всичко ще е много бавно. Съвсем наскоро водихме разговор за това кой ще пътува, кога ще се качите отново на самолет, за да пътувате по работа и повечето хора отговарят, че това ще е след 6 месеца или година, едва тогава няма да се притесняват да го направят.

 Това е бавно възстановяване с препятствия. Не ми се иска да споря с Нуриел Рубини, но отдавна твърдя, че икономиката ще е доста бурна по време на едно бурно възстановяване, като оставим настрани големите технологични имена.