СЗО: Далеч сме от стаден имунитет

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации към СЗО

15:20 | 20 август 2020
Обновен: 15:23 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Тук въпросът е, че разпространението на вируса и податливостта към него са различни за различните страни и хора.

Различни хора го разпространяват и различни хора са податливи към него.

Всъщност ние не знаем къде има най-високи нива на стаден имунитет -  нивото на колективен имунитет на населението, който сам по себе си потиска разпространението, защото няма достатъчен наличен брой  хора податливи на заболяването.

Въпросът е в това, че -  и за мен няма съмнение за това, ние много далеч от него. И ще си останем далеч при липсата на ефикасна ваксина.

Може да е както се знаеше отпреди, 60 -70 - 80 %. Нямаме достатъчно знания, не знаем как клетъчният имунитет и други фактори влияят на заболяването. И със сигурност не знаем колко дълго трае тази защита.

Така че, да, има много неизвестни територии, има много пространство за дискусии, има много неща, върху които учените да работят.

Но това, което мога да кажа със сигурност, е, че към момента в световната популация ние сме много далеч от нивата имунитет, необходими за спиране разпространението на това заболяване.

И трябва да се фокусираме върху това, което наистина знаем  за потискане на разпространението, а не да живеем с надеждата, че стадният имунитет ще е спасението ни.

В момента той не е решението.

И няма да е решението, което да очакваме за спасението си.