Ролята на САЩ в Близкия изток според Панета

Лео Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и бивш директор на ЦРУ

13:09 | 20 август 2020
Обновен: 13:19 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Винаги съм се позовавал на идеята, че Близкият изток е критичен за сигурността на САЩ. Един от проблемите, които имаме е с големия брой провалени страни от региона – от Сирия до Йемен и Либия. Тези страни създават почва за развитие на тероризма, но ИДИЛ.

Най-голямата ми критика към Тръмп бе когато изтегли военните ни от Сирия. И практически прекрати отношенията с кюрдите, които работеха с нас срещи ИДИЛ.

Ние предадохме Сирия на Иран, Русия и Хизбула.

Дали заслужава някакво признание заради Израел и ОАЕ – може би, мисля, че те работят заедно и му го признавам, защото е важно да имаме признание от арабските страни на сигурността на Израел. Това е стъпка в правилната посока.

Но всъщност САЩ трябва да изгради съюз с умерените арабски страни и Израел, за да се изправи срещу ИДИЛ, който остава реална заплаха за САЩ. И да се изправи срещу Иран.

В момента имаме много обтегнати отношения с Иран, които всеки момент могат да прераснат във война.

Едно от нещата, които администрацията на Байдън ще направи и това ще бъде стъпка във вярната посока, е да се върне към съюзниците ни.

Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция – и да възстанови този съюз, който работеше с Иран и даде в резултат споразумението.

И да принуди съюза на натисне Иран да отстъпи в ракетната си програма и подкрепата на тероризма.

Това е най-добрия начин да върнем Иран на масата за преговори.