САЩ прекрати договора за екстрадиция с Хонконг

Дерек Уолбанк, Bloomberg

12:54 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съединените щати ясно показаха, че колкото повече Китай третира Хонконг като част от Китай, толкова повече САЩ ще третира Хонконг като част от Китай. Един вид, това е ход за изравняване отношенията на САЩ с Хонконг с отношенията с континентален Китай. Някои от  договорите като тези за екстрадиция и данъчното облагане в корабоплаването и други подобни не бих окачествил като нещо с голяма разрушителна мощ.

По-скоро това е стъпка по пътя, по който САЩ много постепенно се ориентират към третирането на Хонконг като част от  континентален Китай.

Все едно между двете няма разлика, защото САЩ продължава да смята, че ходът на Пекин след приемането на закона за националната сигурност цели сближаване с Хонконг. Очевидно САЩ показват, че не харесват този ход на Китай, че възразява на предприетите от Китай стъпки и смята, че тези стъпки са в нарушение на договореността Хонконг да бъде запазен като част от двете системи.

Можем да гледаме на това като последователна стъпка в тази посока.

Бяхме осведомени от човек запознат с въпроса, че САЩ и Китай планират отново да насрочат отложените миналата седмица преговори. В началото на седмицата, президентът Доналд Тръмп заяви, че е отменил преговорите. Това повдига въпроси около бъдещето на споразумението. Но фаза 1 е едно от нещата, които въпреки нарастващото напрежение между САЩ и Китай, и двете страни явно са доста ангажирани с подписаното примирие по Фаза 1.

Засега нищо не подсказва, че скоро ще има и Фаза 2, но определено това няма да е преди изборите в Съединените щати през ноември. Но това, според мен, със сигурност е знак, че Фаза 1 не е толкова застрашена, колкото смятат някои хора.