Слабият долар и Китай

Джон Харди, директор Валутни стратегии, Saxo Bank

13:07 | 17 август 2020
Обновен: 13:07 | 17 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не съм особено притеснен, поне в краткосрочен план за търговските преговори. Прекалено силно сме се вторачили в краткосрочния план на тези отношения при положение, че администрацията на Тръмп има само още няколко месеца.

Чудя се дали това няма да се проточи, без каквото и да е развитие докато не минат изборите. Това само по себе си може да е интересен процес повече от всякога до сега.

Но ако една напълно нова администрация преговаря с китайците... наистина не очаквам важно развитие каквото и да стане с преговорите в краткосрочен план.

За Китай е голямо облекчение това, че доларът остава относително слаб и позволява на юана, малко или много, да го последва в отслабването. Видяхме го и при кошницата от валути преди няколко години, когато имаше понижение. Китай определено се опитва да избегне категоричните изявления и в двете посоки, докато контролира юана в този момент.

Това, което би навредило най-много на Китай е доларът отново да започне да поскъпва, а американската администрация да превърне долара или финансовата система в оръжие.

Фед осигури цялата ликвидност, която е нужна, за да го предотврати. Но разбира се цялото внимание е насочено към резултатите от изборите и евентуалното превръщане на американската финансова система в оръжие и продължаващото раздалечаване на двете икономики, за което подозирам, че ще продължи, независимо коя администрация ще дойде на власт.