Ковид-19 опустошава домовете за вързастни

Около 40 % от смъртните случаи са от старческите домове

17:47 | 7 август 2020
Обновен: 12:03 | 8 август 2020
Автор: Ваня Дюлгерова

Старческите домове са местата, които традиционно приютяват уязвими хора. Точно там черната жътва на COVID е най-богата, коментира Карън Хъстър, лекар от организацията „Лекари без граница”: "Огромното мнозинство домове за възрастни не са местата, на които Вие и аз бихме искали да оставим родителите си. И това не е по презумпция поради някаква вина на персонала, работещ там. А е заради системата ни, която е занемарила тези места, не ги финансира достатъчно и е избрала да остави домовете хронично пренебрегнати. И при огромен епидемичен взрив като този на коронавируса, който удря една хронично болна институция, и ето Ви остро и хронично бедствие в резултат и то силно смъртоносно.

Не че тези институции не са инструктирани, не че нямат препоръки и протоколи за действие. Всъщност са затрупани с подобни неща. Но това, от което наистина се нуждаят, е хора като нас, на място при тях и да им помагат да преведат сложните препоръки в простичък практичен протокол на действие. Нещо, което да можеш да приложиш на практика.

 Едно от най-важните неща, които съумяхме да направим, е да влезем в тези институции. Проведохме и уроци по превантивни епидемични мерки, особено сред съответните медици, но също и разделихме обучаваните групи на медицински и немедицински персонал. Защото разбрахме, че немедицинският персонал, чистачите, хората от кухнята, рецепционистите, които работят в тези домове, работят във високо-рискова среда. Но не получават вниманието, което получава медицинския персонал.

Инвестициите не са високи. Но те носят огромна разлика. Няма да получим каквото и да е възнаграждение от тези възрастни хора. Но не така следва да се мисли по тази тема и за тях. Поне в САЩ отношението ни към възрастните е погрешно. Малко е тъжно. И сякаш говорим много за това какви сме като общество и какви са ценностите ни."