Гражданите на Зимбабве заклеймиха арестите в страната

Полицията арестува журналисти и членове на опозицията по време на протестите

20:49 | 5 август 2020
Автор: Петя Кушева

Полицията в Зимбабве смаза протестите. 

Правозащитните групи казват, че военните и полицията в Зимбабве арестуват десетки членове на опозицията и протестиращи граждани, след като властите разпръснаха протестите миналата седмица.

Най-малко 60 души са арестувани, сред които популярният журналист Хоупуел Чиноно, известната авторка Тситси Дангарембга и опозиционната говорителка Фадзаи Махере.

Адвокатът на Махере каза, че тя и 6 други граждани са арестувани от група от около 20 въоръжени полицаи в Хараре. Конкретните обвинения са, че са участвали в събиране с намерение да подстрекават обществено насилие и нарушаване на мира.

Лиз Тросел от ООН изрази всеобщата тревога от обвиненията в Зимбабве, които предполагат че властите може да използват Ковид-19 пандемията като претекст, за да ограничат свободата на изразяване и свободата на мирното събиране и общуване. Тревожно е също и това, че полицията използва сила, за да разпръсне и арестува мед. сестри и здравни работници заради нарушаване на ограниченията наложени от изолацията, докато се опитвали да протестират за по-добри заплати и условия на работа.

Във вторник президентът на Зимбабве Мнангагва обвини „злосторниците от Зимбабве“, в опит да дестабилизират страната.Той каза: "Лошите ябълки, които се опитаха да да разделят нашите хора и да отслабят системите ни ще бъдат изхвърлени."

Народът на Зимбабве се бори с разрушената икономика, включително растящи цени и безработица.

ООН насърчава правителството да си сътрудничи с гражданската общественост и акционери, за намиране на устойчиви решения на затрудненията, докато гарантира че правата и свободите на хората са защитени в съответствие с задълженията на Зимбабве към човешките права.