BlackRock: Фед използва военновременни финанси

Джефри Розенбърг, портфолио мениджър в BlackRock

16:16 | 30 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Нека първо започна с облигациите и след това ще засегна и въпроса със златото. Другото, което инвеститорите трябва да признаят, когато слушат Джером Пауъл е следното. Той беше попитан дали депресията е правилната историческа аналогия и отговори отрицателно. И аз съм напълно съгласен, не депресията, а Втората световна война е точният исторически аналог. Просто вижте ситуацията 10 години след нея. И в момента Ковид е като война. Или поне борбата с него е като с война с противник. Така че Федералният резерв използва военновременни финанси. И структурата на пазара с фиксирана доходност е отражение на структурата на паричната политика. А нейната структура е напълно променена. И в бъдеще ще научим повече за разговорите, които се водят днес, а те са важното.

През Втората световна война Фед контролираше лихвите. Днес е модерно да се казва контрол на кривата на доходността. Но на практика от Фед казват, ще ограничим или определим лихвените проценти. През Втората световна война, лихвите по дългосрочните облигации бяха 2,5%, а по краткосрочните – 0,37. И въпросът за пазара на облигации при сегашните лихви е дали ще има отрицателни лихви при следващия спад в цената на акциите. Да, но... Политиката на Фед не включва отрицателни лихви, така че има ограничение колко могат да падне доходността.

Не бих се тревожил особено за двегодишните облигации и движенията при тях. Те до голяма степен са отражение на очакванията, че през следващите 3 години, каквато е прогнозата на Фед, лихвите ще останат в диапазона между 0 и 25 базисни пункта. От това зависят цените на двегодишните и тригодишните облигации. Всички краткосрочни облигации са свързани с очакванията. И както казвах, тази политика ще остане в сила още много дълго време.