СЗО: Коронавирусът се засилва

Тедрос Гебрейсус, генерален директор на СЗО

16:03 | 29 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Този четвъртък се навършват шест месеца откак СЗО обяви Ковид-19 за извънредна ситуация в общественото здравеопазване от международно значение.

Това е шестият път, в който е обявена глобална извънредна ситуация в здравеопазването, съгласно международните здравни разпоредби. Но тя е най-тежката. Почти 16 милиона случая са докладвани на СЗО и над 640 000 починали. А пандемията продължава да набира скорост. През последните шест седмици общият брой на случаите приблизително се удвои.

Когато на 30 януари обявих извънредно положение в общественото здравеопазване от международно значение, най-високото ниво според международното право, имахме по-малко от 100 случая извън Китай и нямаше смъртни случаи.

Както се изисква, съгласно международните здравни разпоредби, ще свикам комисията по извънредни ситуации по-късно тази седмица, за да се направи преоценка на пандемията и да ме посъветват в съответствие с това.

Ковид 19 промени нашия свят. Той събра хора, общности и нации заедно и ги раздели. Той показа на какво са способни хората, както положителното, така и отрицателното. Научихме изключително много и все още учим. Но въпреки че светът се промени, фундаменталните стълбовете на борбата  останаха същите - политическото ръководство и информирането, ангажиране и изслушване на общностите, както и основните мерки, необходими за потискане на разпространението и спасяване на живот.